Rewind

30-06-2015 18:44

Soms lijkt het net alsof ik alleen maar positief ben over zelfontwikkeling. Daarom wil ik nu met jullie enkele nadelen bespreken. Dit zal niet vaak gebeuren, want ik hou van positiviteit! Lees dus snel mee om te kijken of jij dit ook ervaart als je vooral gericht bent op de toekomst....

Door het woordje 'toekomst' kom ik meteen bij het eerste nadeel. Je leeft niet in het moment en staat weinig stil bij wat je al bereikt hebt. De kleine dingen in het leven die mooi kunnen zijn merk je niet meer op. Als ik de tijd terug kon draaien dan had ik meer genoten van 'momenten'.

Een ander punt is dat je eigenlijk teveel hooi op je vork wilt nemen en alle kansen wilt benutten. Helaas bestaat een dag uit 24 uur en kun je dus niet alles aangrijpen wat op je pad komt.

Gezien het feit dat ik wel bijna al mijn kansen heb gegrepen, maakt dat ik me niet goed heb gespecialiseerd in iets. Je maakt gebruik van 'losse flodders' en 'projecten'. Hierdoor benut je niet je 'volle talent'. 

Mensen zeggen vaak dat een 'burn-out' op de loer ligt als je gedreven bent. Ik denk inderdaad dat dit klopt. Je wilt het best uit jezelf halen en soms vervagen dan je grenzen....

Het aangeven van grenzen is iets waar ik geen 'ster' in ben. Als ik de tijd terug kon draaien dan zou ik beter mijn grenzen willen bewaken.

Daarnaast kan zelfontwikkeling iets negatiefs oproepen in de omgeving. Er kan gesproken worden over 'gezond egoïsme', omdat je met jezelf bezig bent en niet de kudde volgt.

Ik moet daar altijd om lachen... Want wie maakt jou toekomst? Precies, dat moet je zelf doen! Ik vind 'gezond egoïstisch' zijn niet verkeerd.

Het is belangrijk om een balans te vinden in 'spanning' en 'ontspanning', 'uitdagingen' en 'grenzen', 'egoïstisch' en 'altruïstisch'.

Daarom is het van belang dat je binnen het onderwijs een training krijgt voor 'zelfreflectie'. Door jezelf dit aan te leren kun je op een goede manier aan 'zelfontwikkeling doen'.

Je beperkt de nadelen en hebt de regie over je eigen toekomst!

Vergeet niet te blijven genieten van de vogels die langsvliegen of de geur van een bos rozen, want als je dat niet meer kan is zelfontwikkeling een stuk minder leuk!

 

 

 

Contact

Stèphanie Hendriksen https://twitter.com/s_ukkie


stephanie1990h@gmail.com