Power to you

06-06-2015 12:22

Wat is het toch zonde dat zo weinig mensen aan zelfontwikkeling doen. Het is ook lastig om het beste uit jezelf te halen in deze maatschappij, want er is weinig ruimte voor. Zoals ik in mijn vorige blogs al zei lijkt het onderwijs op een kopieermachine en binnen een baan heb je een takenpakket waar je, je aan moet houden. In je vrije tijd doe je veelal dezelfde soort dingen en ruimte om daadwerkelijk te ontdekken waar jij voldoening uit haalt is er niet...

Dag in dag uit is er een routine en zonder dat je het doorhebt is je leven al voorbij... Komt je dit bekend voor?

Ik zie zelfontwikkeling als een concept met vele elementen. Je leeft met passie en haalt voldoening uit je leven. Je doet waar je goed in bent en leeft het leven zoals je dat wilt. De economie is hierop niet ingericht, maar dit zou wel moeten, want pas als je mensen inzet op hun kracht en passie zullen ze intrinsiek gemotiveerd zijn en zullen ze dus ook veel productiever zijn!

Ik zie zelfontwikkeling ook in de breedste zin van het woord. Van leren door andere culturen, schilderijen maken tot aan een opleiding. Zelfontwikkeling is dus ook voor iedereen iets anders, zolang je maar leert en je talenten benut. Jezelf uitdaagt!

Ikzelf doe al sinds mijn twaalfde aan zelfontwikkeling en merk in mijn huidige werk met jongeren dat zij vaak niet weten wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn. Dit komt heel vaak voor, want er wordt geen aandacht gegeven aan 'zelfontwikkeling'.

Daarom geef ik in deze blog een aantal tips die ikzelf graag gebruik om mijn focus op ontwikkeling te behouden. Denk er eens over na en kijk kritisch naar jezelf..

- Stop met zelfmedelijden

Zelfmedelijden kost energie en het verandert niets aan de situatie. De kans op falen wordt groter, omdat je erg veel negatieve emoties ervaart. Zoek naar de mogelijkheden die er voor jou liggen en leer van de situatie!

- Bekijk de mogelijkheden

Bevind je, je in situatie waar je niet gelukkig van wordt? Kijk altijd naar de mogelijkheden.

- Durf fouten te maken

Hoe ontwikkel je, je het snelste? Door van je fouten te leren! Durf dus fouten te maken...

- Durf te veranderen

Zolang je constant week in week uit hetzelfde doet zul je nooit een vol leven leiden. Je leeft maar één keer. Verandering is eng, maar het is de manier om een situatie te veranderen naar een mooie kans.

- Blijf niet hangen in het verleden

Het verleden kun je niet veranderen, maar je toekomst wel! Blijven piekeren heeft geen zin, want dan kom je niet vooruit. Richt je altijd op de stappen die je kunt zetten voor je toekomst.

- Kijk kritisch naar jezelf

Zelfreflectie is belangrijk om jezelf te kunnen ontwikkelen. Hierdoor leer je, je valkuilen en goede eigenschappen kennen. Schuif bepaalde uitkomsten niet af op de situatie als je er zelf een aandeel in hebt.

- Trek je eigen plan

Mensen hoeven niet te vertellen wat jij moet doen. Jij kent jezelf en je gevoelens het beste en moet met jezelf leven. Advies krijgen is prima en prettig, maar je hoeft er niet altijd iets mee te doen.

- Slechte tijden komen en gaan...

Bedenk je altijd als je, je in een 'slechte tijd' bevind dat er weer betere tijden aankomen. Het leven is geen rechte lijn!

- Vrees niet het ergste, pak kansen

"een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest". Laat je angst er niet van weerhouden om kansen aan te grijpen. 

- Durf jezelf uit te dagen

Door de lat constant een beetje hoger te leggen zul je zien dat je veel meer kan dan je van tevoren gedacht had! Je kunt trots op jezelf zijn en dit vergroot je zelfvertrouwen.

Dit zijn de uitgangspunten die ik gebruik om mezelf te blijven ontwikkelen. In de één ben ik beter dan in de ander, maar dat geeft niet. Uiteindelijk komen de uitgangspunten op hetzelfde neer: het is jou leven en je moet dat leven leiden wat jij wilt leiden!

Vergeet namelijk niet: je leeft maar één keer!!

 

 

Contact

Stèphanie Hendriksen https://twitter.com/s_ukkie


stephanie1990h@gmail.com