Identiteit

04-09-2015 17:43

Waarom kunnen mensen in Nederland niet goed ontspannen?

Tijdens mijn vakantie las ik een artikel in het Psychologie Magazine over de cijfers die bekend zijn over een burn out bij de nederlandse bevolking. De cijfers zijn schrikbarend. Gemiddeld 70% van de lezers van Psychologie magazine heeft last van stressklachten.

Paul Verhaeghe (59) stelt dat mensen psychisch ziek worden door de maatschappij. Terwijl ik op het strand lag onder het genot van een cocktail en ik deze uitspraak las wist ik dat deze man weleens gelijk kon hebben....

Volgens meneer Verhaeghe hebben mensen niet meer het gevoel controle te ervaren op hun leven. Er wordt gezegd; "Als je hard genoeg werkt zul je beloond worden". De grap in deze is dat de realiteit maakt dat we bitterweinig controle kunnen uitoefenen op situaties. Managers ervaren weinig ruimte voor eigen inbreng. Alles gaat via protocollen en regeltjes.

Tegenwoordig is het machtsoefening wat de klok slaat. Degenen die over het meeste geld en de meeste middelen beschikken, bepalen wat anderen moeten doen. De machtige handelt puur uit eigenbelang en legt anderen zijn wil op. Mensen doen wat de machtige zegt, maar vertrouwen hem niet. Politiek is hier een mooi voorbeeld van. Het geloof in de politiek is sterk gedaald.

Het is belangrijk niet te vergeten wat je identiteit is. Er moet een balans gevonden worden tussen je eigen identiteit en de mate van verbondenheid. Het is belangrijk je niet te laten ondermijnen en je dromen na ta jagen, maar probeer je ook in te zetten voor een ander. Anatomie en verbondenheid stromen beide door ons menselijke lichaam.

Paul Verhaeghe slaat voor mij de spijker op de kop. Mensen moeten blij worden van het leven en niet moe. Mensen moeten leven zoals zij dat willen en niet hoe een ander dat wil.

Mensen labelen is een gevolg van de maatschappij die voor het individu negatieve gevolgen kan hebben. Labelen is niks anders dan een stempel die nodig is voor de ziektekostenverzekering.

Politiek is niets anders dan een circus waarin de machtige mannen met een hoop gebrul mensen hun identiteit proberen af te nemen.....

 

Contact

Stèphanie Hendriksen https://twitter.com/s_ukkie


stephanie1990h@gmail.com